1.8.2024. Obilježavanje 33. godišnjice bitke za Dalj i Erdut

Dana 1. kolovoza 1991., jedinice 51. motorizirane brigade Jugoslavenske narodne armije napale su područje Dalja i Erduta. Naši hrabri policijski službenici i branitelji junački su se borili za obranu svog doma. Nakon deset sati žestokih borbi, neprijateljski tenkovski projektil uništio je policijsku postaju, a preživjeli branitelji su brutalno ubijeni.

1. kolovoza 2024. godine obilježena je godišnjica ovog tragičnog događaja. U Dalju su upaljene svijeće pred spomenikom poginulim mještanima Aljmaša iz 1991. godine, a vijenci su položeni iz policijskog plovila u Dunavu, u čast prognanog stanovništva Aljmaša, Dalja i Erduta.

Svijeće su također upaljene i vijenci položeni pred Spomen-obilježjem poginulih pripadnika prve satnije, prve bojne i treće gardijske brigade Hrvatske vojske u Erdutu.

Komemoracija za poginule policajce, pripadnike Zbora narodne garde i Civilne zaštite započela je u 9:30 sati ispred Postaje granične policije Dalj. U događaju su sudjelovali i predstavnici Udruge veterana 106. brigade Osijek, koji su zapalili svijeću, pomolili se i poklonili hrabroj žrtvi mještana Dalja.

U 10:25 sati uslijedila je promocija knjige “Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu” autora Frane Tokića i Marina Banovića u Poduzetničko-razvojnom centru općine Erdut u Dalju.

Nakon promocije knjige, u dvorištu Crkve svetog Josipa u Dalju održana je sveta misa u čast poginulih branitelja.

S ponosom i tugom sjećamo se svih onih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Neka njihova žrtva nikada ne bude zaboravljena.