Povjesnica

Dana 28. lipnja 1991., na prostoru Frigisa i Pampasa u Osijeku, postrojene su dvije pješačke bojne i nekoliko pristožernih postrojbi 106. brigade ZNG RH.

Za oko sedamsto Osječana tako je započeo Domovinski rat.

Prvi zapovjednik 106. brigade ZNG RH bio je Eduard Bakarec, danas brigadir u miru. Tijekom vremena, 106. brigada je izrasla u respektabilnu postrojbu s pet pješačkih bojni i dva diviziona (MAD i PZO) i bila je okosnica i nepresušiv izvor kadrova za popunu i formiranje nekoliko postrojbi na prostoru grada Osijeka. U Brigadi su bili ljudi iz Josipovca, Višnjevca, Tvrđavice, Podravlja, cijelog grada Osijeka, Nemetina,Tenje, Brijesta, Briješća, Čepina, Čepinskih Martinaca, Vladislavaca, Hrastina, Beketinaca, Vuke, Antunovca, Seleša, Ivanovca, Ernestinova i Laslova, neka nam oproste nespomenuti.

Tijekom agresije na grad Osijek i nabrojana mjesta, poginulo je 174 pripadnika 106. brigade HV, jedan pripadnik se vodi kao nestao, a 850 ih je teže ili lakše ranjeno.

Ratni put 106. brigade HV je vrlo slojevit i kompleksan. Objektivno i stručno osvjetljavanje tako važnih povijesnih događaja treba prepustiti vrhunskim znanstvenicima i povjesničarima, a mi ćemo im o tome svjedočiti i pružiti svekoliku pomoć.

106. brigada HV odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.