29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja te 63. Međunarodno vojno hodočašće u Lourdes

29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Marijansko svetište Lourdes u Francuskoj predstavlja značajnu manifestaciju koja se održala od 9. do 16. svibnja 2023. godine. Tijekom ovog događaja, hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci su se pridružili 63. Međunarodnom vojnom hodočašću. Ovom velikom događaju prisustvovalo je preko dvanaest tisuća i šesto hodočasnika iz više od trideset država diljem svijeta.

Ideja ovog hodočašća proizlazi iz inicijative nekoliko vojnih kapelana s ciljem pomirbe i jačanja mira između nekada sukobljenih strana, Francuske i Njemačke.

Prvo hodočašće vojnika organizirano je nakon završetka Drugog svjetskog rata, a uskoro se ta ideja pomirenja i trajnog mira počela širiti među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine, Međunarodno vojno hodočašće u Lourdesu je steklo međunarodni karakter. Tijekom susreta u lurdskom svetištu, vojske zemalja koje su se prethodno borile na suprotnim stranama susreću se u duhu zajedništva, dijeleći molitve, pjesme i simbole te simbolično izražavajući bratimljenje i pomirenje.

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 1993. godine. Organizacija ovog hodočašća tradicionalno je povjerena Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj, uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.