28.6.2024. Svečano obilježen Dan osječkih branitelja, 33. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG RH i Dan hrvatskog dragovoljca OBŽ-a!


Dan 28.6.2024. godine bio je dan pun ponosa i sjećanja.

U župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Osijeku održana je Sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje i civile.
Ovim dirljivim prisjećanjem započeli smo obilježavanje Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.
Svetom misom odali smo počast hrabrim braniteljima i civilima koji su položili svoje živote za našu slobodu. Neka njihova žrtva bude vječni podsjetnik na hrabrost i zajedništvo koje nas je vodilo kroz najteža vremena.

U 18h slijedilo je okupljanje sudionika mimohoda te naposlijetku i veličanstveni mimohod sa trga Ante Starčevića do Kapelice Majke Božje Kraljice Mira. Zastave svih ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije vijorile su ponosno, dok su se sudionici zaustavili kako bi položili vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na 1730 osoba koje su izgubile svoje živote tijekom Domovinskog rata – 1327 branitelja i 403 civila.
Mimohodu su se pridružili osječki dragovoljci, branitelji, udruge proizašle iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije, vatrogasne postrojbe, učenici osječkih srednjih škola te brojni građani. Počašćeni smo i prisustvom 106. oraške brigade HVO-a iz Orašja te pripadnika udruge veterana UCK Mitrovica, što simbolizira našu posvećenost suradnji i zajedničkoj borbi za slobodu.
Ova svečanost nije samo obilježavanje važnog povijesnog trenutka, već i izraz dubokog poštovanja prema hrabrosti i žrtvi branitelja i civila. Okupljanje različitih postrojbi, udruga i institucija naglašava jedinstvo i zajedničku posvećenost očuvanju sjećanja.
U 21 sat, pripadnici Kohorte upalili su baklje na Osječkom pješačkom mostu, predstavljajući snažan čin odavanja počasti.
Ovo svečano obilježavanje podsjetnik je na važnost obrane slobode, zajedništva i solidarnosti u teškim vremenima. Hvala svima koji su sudjelovali i podržali ovu važnu obljetnicu.

Vaša ljubav, podrška i jedinstvo inspiracija su za sve nas.