4.3.-7.3.2024. posjet Udruzi veterana OVK Mitrovica

Zahvaljujući našem članu Predsjedništva Zahiti Ganiju, a koji je i predsjednik Udruge branitelja Albanaca OBŽ u Osijeku uspostavili smo kontakt s Udrugom veterana OVK Mitrovica i njihovim predsjednikom Rafetom Ibishiem. Dogovorena je posjeta njihovoj Udruzi 4.3. – 7.3.2024. godine. Termin se poklapao s obilježavanjem 26. godišnjice Dana vatre od 5.-7. ožujka na spomen obilježju u Prekazu.

U jutarnjim satima 4.3. krenuo je tim iz Osijeka predvođen Tomom Kačinarijem, predsjednikom Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca DR. iz Zagreba, Antunom Blaževićem predsjednikom KUBIS-a OBŽ, te Gani Zahiti, Kadrija Zahiti, Đuro Balić, Branko Vadlja i Dubravko Pancić iz Udruge veterana 106. brigade. Po dolasku u Mitrovicu dočekao nas je g. Rafet Ibishi sa suradnicima koji nam je uz večeru iznio program posjeta. U njegovom timu bio je i dr. Špend Bećiri čiji otac je ubijen i po kome se zove glavna bolnica u Prištini.

Utorak, 5.3. posjetili smo spomen park Košare, mjesto i karaula na albanskoj granici za koje se vodila 2-mjesečna bitka i gdje je u borbi za karaulu poginulo 118 boraca OVK. Tu nas je sačekao Zenal Krasnići i Ali Hoti koji su nas upoznali sa značajem i događajima bitke za Košare. Nakon obilaska Spomen parka Košare preko Đakovice i Orehovca obišli smo i jedan od najstarijih gradova na Kosovu, Prizren grad prijatelj s gradom Osijekom, te se preko Prištine vratili u Mitrovicu.

U srijedu 6.3. u 10 sati sa svojim domaćinom Rafetom Bećirijem došli smo na spomen područje za poginule borce OVK. Dočekao nas je gradonačelnik Mitrovice dr. Bedri Hamza sa suradnicima iz poglavarstva s kojim smo položili cvijeće i zapalili svijeće. Nakon toga obišli smo i Prekaz u općini Skenderaj mjesto pokolja 63 člana obitelji Jašari od kojih je 18 žena i 10 djece. U ovom masakru ubijen je Adem Jašari koji je od 1981. godine djelovao po Kosovu. Cijela „akcija“ trajala je 3 dana 5.-7. ožujka 1998. godine. Na grob Adema Jašarija položili smo cvijeće sa zapovjednikom OVK generalom Sylejman Selimi zvani Sultan, u pratnji generala Jetoval Geci i Đevaja Hergecija predsjednika Udruge veterana OVK. Priređen je svečani ručak te potpisana Povelja o suradnji s Udrugom veterana OVK Mitrovica.

Skupu je osim veterana OVK, zapovjednika bojni, specijalnih postrojbi i policije nazočio i dogradonačelnik Mitrovice. Gradonačelnik se zbog protokolarnih obveza ispričao. U razgovoru s veteranima i gradskim čelnicima zahvalili smo se na doista impresivnom dočeku i pokazanom gostoprimstvu te smo ih pozvali na obilježavanje Dana branitelja, Dana dragovoljaca OBŽ i Dana 106. brigade 28. lipnja ove godine, što su oni prihvatili.

Nakon potpisivanja Povelje posjetili smo Prištinu gdje nas je sačekao te smo se upoznali s članom parlamenta Kosova, bivšim ministrom prometa i infrastrukture g. Pal Lekaj. Nakon ugodnog polusatnog razgovora otišli smo na misu u katedralu Majke Tereze. Nakon mise primio nas je don Agim Ćerkini.

U četvrtak (7.3.) posjetili smo rodno selo obitelji Zahiti gdje su njihovom djedu podigli bistu zbog zasluga u ratu. Ispred spomenika smo zapalili svijeće. Povratak u Osijek bio je večernjim satima.