6.6.2024. održana izvještajna Skupština KUBIS DR OBŽ za 2023. godinu te javna tribina “Izmjene i dopune zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni programi i prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata”

Predstavnici Udruge veterana 106. brigade Osijek sudjelovali su na izvještajnoj Skupštini KUBIS DR OBŽ za 2023. godinu te na javnoj tribini pod nazivom “Izmjene i dopune zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni programi i prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata”. Ovaj događaj održan je u Hrvatskom domu u Čepinu, u četvrtak, 6. lipnja 2024.

Ključni sudionici i njihove prezentacije:

  • Sanja Ivković, voditeljica Područnog odjela MHB-a u Osijeku: predstavila je najnovije izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima, naglasivši povećanje mirovina i invalidnina koje bi trebale poboljšati materijalni status branitelja i njihovih obitelji. Najavila je osnivanje javnih ustanova za trajni smještaj branitelja uz zdravstvenu skrb, čime će se značajno unaprijediti kvaliteta života branitelja.
  • Boris Abičić, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ-a: detaljno je govorio o novčanim naknadama za nezaposlene branitelje i mogućnostima ostvarivanja jednokratne novčane pomoći.
  • Matea Matanov, pravnica u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured u Osijeku: predstavila je Zakon o socijalnoj skrbi u svrhu ostvarivanja nova prava za starije osobe i osobe s invaliditetom.
  • Kristina Vuković, viša stručna savjetnica Područnog odjela MHB-a u Osijeku: fokusirala se na aktivnosti MHB-a koje su usmjerene na zaštitu, očuvanje i unaprjeđenje zdravlja branitelja.
  • Tajana Mundweil, viša stručna savjetnica Doma hrvatskih veterana: prezentirala je mogućnosti boravka veterana i njihovih obitelji u Veteranskim centrima (Sinj, Šibenik, Petrinja, Daruvar i Lipik) te njihove usluge i model rada.
  • Ružica Roso, viša stručna savjetnica MHB-a u Osijeku: izložila je zabrinjavajuće podatke o visokom broju samoubojstava među starijim osobama i braniteljima, naglašavajući važnost pravovremene prevencije i dostupnost savjeta i pomoći u područnoj jedinici MHB-a u Osijeku.

Tribina je zaključena pitanjima sudionika vezanim za provedbu izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024.

Hvala svima na sudjelovanju i podršci!