7.12.2023. – Obilježavanje 32. obljetnice 68. BVP i 10. obljetnice UVVP 0BŽ

Dana 7.12.2023. godine predstavnici udruge 106. brigade ZNG RH sudjelovali su u obilježavanju 32. godišnjice osnutka 68. bojne Vojne policije Osijek i 10 godina UVVP 0BŽ. Obilježavanje smo započeli okupljanjem ispred Spomen obilježja u Sveučilišnom kampusu kako bismo odali počast hrabrim poginulim hrvatskim braniteljima i ponosnim pripadnicima ove iznimne ratne postrojbe.

Kroz postrojbu je prošlo gotovo 2.000 pripadnika, a tijekom Domovinskog rata njih 13 je hrabro položilo svoje živote za Domovinu, dok su 102 bila ranjena. Bojna je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu, te se s poštovanjem prisjećamo njihovih herojstava.

Osnovana 7. prosinca 1991. godine temeljem zapovijedi ministra obrane Gojka Šuška, 68. bojna Vojne policije Osijek objedinila je sve postrojbe vojne policije na ovom području. Tijekom godina, sudjelovala je u nizu borbenih akcija diljem Hrvatske i BiH, pokazujući iznimnu profesionalnost i odanost Domovini. Osim vojnih zadaća, obavljala je i poslove iz policijske nadležnosti, pridonoseći miru i sigurnosti naših građana.

Imali smo čast obići prostorije Udruge i Dom veterana vojne policije OBŽ, prisustvovati Svečanoj Akademiji te gledati metodsku pokaznu vježbu pripadnika Pukovnije VP OS RH sa službenim psima.

Ovaj dan je prilika da se s poštovanjem prisjetimo prošlih vremena, ali i da zahvalimo svim pripadnicima 68. bojne na hrabrosti, predanosti i požrtvovnosti.