Edukacija socijalne zadruge „Pružimo ruke“ za područje Osijeka i OBŽ

Socijalna zadruga „Pružimo ruke“ iz Bjelovara u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje provela je aktivnost „Izobrazba, savjetovanje i povećanje zapošljivosti“ za ciljnu skupinu: žrtve minsko-eksplozivnih sredstava i članova njihovih obitelji.

Operativnim planom ovog projekta predviđeno je formiranje info punktova/mobilnih timova s kojima će ciljna skupina moći surađivati. Ova edukacija provela se s ciljem uvida u projekt te da članovi udruga koji budu nazočni edukaciji po vlastitom nahođenju postanu dio mobilnih timova odnosno info punktova.

Projekt je financiran sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (Centrom za Civilnu zaštitu). Također partner u provedbi je i HCR Citro.

Edukacija za područje Osijeka i OBŽ održana je u prostoru Veteranskog centra Mursa u Osijeku, B. Kašića 2,  u petak, 3. lipnja s početkom u 11 sati.

Edukacija je sastavljena od nekoliko cjelina:

Uvod – ukratko o projektu: aktivnosti, trajanje, očekivani rezultati, što je do sada napravljeno, a što slijedi

Uloga info punkta/mobilnog tima – tko su krajnji korisnici.

  • što info punkt/mobilni tim može, a što ne može.
  • izvori informacija: kome se obratiti za specifične informacije.

Pravni okvir rada info punkta/mobilnog tima – ključne informacije o pravima koje proizlaze iz Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata NN 84/21.

Načini i modeli komunikacije s krajnjim korisnicima-interaktivna radionica.

Ispred organizatora događanja obratio se g Dubravko Pancić, dopredsjednik Udruge 106. Brigade ZNG RH, potom ispred Grada g Jurica Tolj, ujedno i predjsednik Odbora za branitelje Domovinskog rara i braniteljskih udruga, te ispred OBŽ-a, ujedno i predsjednik KUBIS-a g Antun Blažević.

Prisutne je pozdravila i zahvalila se na gostoprimstvu i gđa Adlešić. Uvodno predavanje održala je Mihaela Boltižar u kojem nam je objasnila projekt te sve sudionice radionice upoznala s dosadašnjim radom Zadruge, planovima i očekivanjima info punktova. Centar info punkta za Slavoniju i Baranju nalazio bi se u Osijeku, sa sjedištem u prostorijama K. P. Svačića odnosno Udruge 106. Br. ZNG RH koja je i inicijator održavanja ove radionice i suradnje.

Također, ispred MUP-a nam se obratila i gđa Kovačević koja nas je upoznala s važnošću ovog projekta, zaštiti GDPR-a stradalnika, na koji način se vrši postupak upisa u registar stradalnika te kako doći do glavnog cilja, odnosno rješenja o statusu žrtve.

Što se tiče pravnog okvira, Zakona o civlinim stradalnicima iz Domovinskog rata (NN 84/21) predstavila nam je gđa Sanja Ivković, voditeljica osječke podružnice MHB-a, ujedno i domaćin ovog susreta.

Odgovori