Obavijest članovima o aktivnostima – ”Podrška sa socijalne distance”

Dragi članovi naše Udruge, dragi suradnici

Ovim putem želimo Vas obavijestiti o nadolazećem projektu Udruge 106. brigade ZNG kojeg ćemo provoditi od rujna pa do kraja godine. U sklopu našeg prethodnog projekta, ispitali smo naše članove o njihovim potrebama kroz anketne upitnike te smo obradom istih utvrdili kako postoji prostora da našim članovima i njihovim obiteljima pružimo dodatnu psihosocijalnu podršku u ovim neizvjesnim vremenima. U skladu s tim, s početkom rujna pokrećemo projekt „Podrška sa socijalne distance“ čiji je cilj pružiti dodatnu psihosocijalnu podršku braniteljima članovima Udruge 106. brigade i njihovim obiteljima, a po potrebi i široj braniteljskoj populaciji (dakle, članovima srodnih udruga). Zadovoljenje navedenog cilja pružanja dodatne psihosocijalne podrške  planiramo kroz dvije aktivnosti – edukativna predavanja/radionice na temu mentalnog zdravlja i dežurstvo na besplatnom kriznom telefonu. U nastavku ćemo detaljnije objasniti svaku navedenu aktivnost.

  • Besplatni dežurni krizni telefon

U sklopu projekta „Podrška sa socijalne distance“ članovima Udruge 106. brigade, kao i njihovim obiteljima ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19 sati biti će dostupan besplatan dežurni krizni telefon. Dežurni telefon je besplatan i anoniman. Dakle, pozivi se neće naplaćivati, te nitko od volontera ili psihologa koji dežuraju na telefonu neće imati podatak o identitetu pozivatelja. Svrha telefona je pružanje psihosocijalne podrške kroz razgovor. Članovi Udruge i članovi njihove obitelji ovaj telefon mogu kontaktirati kada samo žele s nekim popričati, kada imaju određeni problem s kojim im se teško nositi ili ga nisu u mogućnosti sami riješiti te kada im je potrebna informacija kome se i gdje mogu obratiti za stručnu pomoć. Na telefonu će dežurati volonteri koji su članovi Udruge 106. brigade te koji će prethodno proći kroz detaljnu obuku kako bi pružili što kvalitetniju podršku. S volonterima na telefonu se možete prisjetiti nekih uspomena iz prošlosti, porazgovarati o nekim uspomenama, ali i podijeliti s njima vaše trenutne brige i probleme imajući na umu da su to osobe koje su proživjele iskustva slična ili ista vašima.

Besplatni krizni telefon biti će dostupan od 4. listopada 2021. godine pa do kraja prosinca 2021. godine, svakog ponedjeljka, srijede i petka od 16 do 19 sati. O broju besplatnog telefona biti ćete naknadno obaviješteni putem naših mrežnih stranica i emaila.

  • Predavanja/radionice edukativno-zabavnog sadržaja

Sljedeća aktivnost u sklopu projekta je ciklus predavanja/radionica edukativno-zabavnog sadržaja. Teme predavanja/radionica biti će raznolike, a povezane s mentalnim zdravljem i subjektivnom dobrobiti. Dakle, zajedno ćemo osvijestiti i prepoznati određena stanja u kojima se nalazimo, a zatim pronaći rješenja kako to promijeniti ukoliko nam se ne sviđaju. Sva predavanja i radionice su besplatne i dostupne svim članovima Udruge 106. brigade, kao i njihovim obiteljima te članovima srodnih udruga. Moguće je prisustvovati svim predavanjima/radionicama u ciklusu, ali i dolazak na određena predavanja/radionice, na primjer samo na jedno koje Vam se posebno sviđa. Sva predavanja/radionice održat će se uživo, u dvorani u sklopu prostora Udruge 106. brigade ( Kralja Petra Svačića, 36) u skladu s tadašnjim epidemiološkim mjerama.

Termini i teme radionica su sljedeće:

  • 4. listopad 2021. (ponedjeljak) u 19 sati- Prepoznavanje i manifestacija emocija
  • 18. listopad 2021. (ponedjeljak) u 19 sati – Vještine komunikacije
  • 8. studenog 2021. (ponedjeljak) u 19 sati – Suočavanje sa stresom i tehnike relaksacije
  • 22. studenog 2021. (ponedjeljak) u 19 sati – Problemi sa spavanjem
  • 6. prosinca 2021. (ponedjeljak) u 19 sati – Psihološka otpornost

 

S obzirom da smo prethodnim projektom prepoznali određene potrebe naših članova Udruge za ovakvim i sličnim aktivnostima, potrudili smo se na Vaše potrebe odgovoriti što kvalitetnije i ponuditi Vam više opcija, odnosno više aktivnosti u koje se možete uključiti. Stoga se nadamo da ćete pronaći aktivnost za sebe i iskoristiti priliku da u što većem broju sudjelujete u nekim ili svim navedenim besplatnim aktivnostima. Potrudit ćemo se da svaka aktivnost i svaki susret budu zanimljivi i zabavni za sve, a onda u konačnici i korisni i poučni.

Radujemo se Vašem sudjelovanju!

 

Odgovori