Obilježavanje Dana grada i Dana obrane grada Osijeka

Ove godine obilježili smo Dan grada Osijeka i tridesetu obljetnicu Obrane grada Osijeka. Toga teškog dana život je izgubilo 32 ljudi. U borbi za Rosinjaču živote za domovinu je dalo 16 pripadanika 106. brigade. Neka im je vječna slava i hvala!

U petak, 3. prosinca bili smo na predstavljanju knjige autorice Gordane Lesinger u HNK-u Osijek ”Međunarodni press-centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku.”

U galeriji Waldinger otvorena je izložba u našoj organizaciji pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja naziva ”Neuništivi grad: da se ne zaboravi” autora Marina Topića. Na izložbi je postavljeno 30 ratnih povodom osnutka 30. obljetnice obrane Grada ali i osnivanja brigade.  Autori fotografija su naši suborci, a fotografije su dijelovi privatnih kolekcija i zbirki koje su nam dali na raspolaganje kako bi se otele zaboravu. Većina fotografija je prvi puta objavljena. Otvaranju izložbe nazočili su i zamjenik župana Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

 

Foto: https://www.osijek.hr/izlozba-fotografija-neunistivi-grad/

Izložbu tekstualno popratili:

http://www.glas-slavonije.hr/480721/3/Izlozba-fotografija-Neunistivi-grad—da-se-ne-zaboravi

http://os-vijenac-os.skole.hr/ (Sretni Osijek u budućnosti 2051.)

http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=88927

U subotu 4. prosinca članovi obitelji otkrili su spomen-ploču ispred Udruge 106. brigade (K. P. Svačića 36) smrtno stradalnih pripadnika brigade Josipu Brniću i Milanu Dakiću. Poginuli su 3. prosinca izvršavajući zadatak zaprečavanja i miniranja prometnica. Uz spomen-ploču, posađena su dva crvena javora kao dva simbola sjećanja.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, kao i svake godine tradicionalno smo zapalili svijeće i položili vijence u kapelici Kraljice mira na lijevoj obali Drave za sve poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu.  Ove godine je postavljena i svečano otkrivena ploča spomena na poginule i preminule policajce ratne postrojbe IV PP Beli Manastir.

Povodom obilježavanja Dana obrane grada, u nedjelju 5. prosinca, Udruga 106. brigade sudjelovala je, ali i bila organizator mnogih događanja u gradu.

Uz polaganje svijeća i vjenaca na grobljima svim poginulim i nestalim braniteljima 106. brigade, njih 197, zapalili smo svijeće i položili vijence u spomen na sve poginule hrvatske branitelje kod spomen-obilježlja za sve poginule na Rosinjači u Hebrangovoj ulici te na spomen-obilježjima na Filipovici, Brijestu; u Indrustrijskoj četvrti, Tenji, Nemetinu, Antunovcu i spomenik braniteljima Herojsko srce na Jugu II.

Polaganje vijenaca i svijeća na grobovima 197 poginulih branitelja 106. brigade (na fotografijama Retfalačko groblje)

Spomen-obilježlje Rosinjača

Spomen-obilježje Filipovica

Spomen-obiježje Brijest

Spomen-obilježje Industrijska četvrt

Spomen-obilježje Tenja

Spomen-obilježje Nemetin

Antunovac

Herojsko srce Jug II 

Predstavljanje knjige ”Utvrda Osijek”

Na sam Dan obrane grada Osijeka u prostorima Galerije Waldinger svečano je predstavljena knjiga Vladimira Šimića i Eduarda Bakarca ”Utvrda Osijek”.

Na izradu i objavljivanje knjige odlučili smo se na poziv našeg ratnog zapovjednika 106. brigade, danas  umirovljenog brigadira HV Eduarda Bakarca.

Predočio nam je radni materijal “Sjećanja iz Domovinskog rata ’91./92. i malo više” autora, danas pokojnog, pukovnika Vladimira Šimića, koja je pisana kao ratni dnevnik i govori o Zapovjedništvu obrane grada.

Nadalje, dao nam je na uvid nekoliko originalnih dokumenata iz 1991. godine te zemljovid Osijeka s bližom okolicom na kojem je pukovnik u miru Ivan Tuševski ucrtao raspored, položaje i sektore djelovanja topništva za potporu i PO topništva u studenom 1991. godine, prvenstveno 106. brigade HV, ali i drugih postrojbi iz Osijeka pod ingerencijom Obrane grada.

Vrijeme puzajućeg napredovanja neprijatelja te stalnog i frustrirajućeg uzmicanja i povlačenja hrvatskih snaga, napokon je okončano krajem studenog i početkom prosinca 1991. godine. Zadnja velika ofenziva neprijatelja 5. prosinca završila je herojskom obranom naših položaja uz velike žrtve. Za agresora je bitka završila porazom.

 

Događaje medijski popratili:

Televizija Slavonije i Baranje

4. 12. 2021.

Otkrivanje spomen-ploče poginulim braniteljima Josipu Brniću i Milanu Dakiću

 

5. 12. 2021.

Otvaranje izložbe ”Neuništivi grad – da se ne zaboravi”

6. 12. 2021.

Tema dana – Pancić: ”Zajedništvo nas je spasilo i bilo ključno u obrani Osijeka”

Promocija knjige ”Utvrda Osijek”

 

OSJEČKA TV

4. 12. 2021.

Otkrivanje spomen-ploče poginulim braniteljima Josipu Brniću i Milanu Dakiću

5. 12. 2021.

9. 12. 2021.

(od 35:35)

 

 

Odgovori