Sastanak članica Zajednice udruga postrojbi ZNG i HV u Karlovcu – 28.10.2023.

Dana 28.10.2023. godine održan je sastanak članica Zajednice udruga postrojbi ZNG i HV u Karlovcu. Domaćini su bili pripadnici 110. brigade ZNG RH u čijoj organizaciji i prezentaciji mjesta smo uživali.
Prvo smo se sastali kod Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj gdje nas je dočekao domaćin. Saznali smo puno informacija o značaju i ulozi Turnja u Domovinskom ratu. Stručne osobe iz muzeja su nam objasnile širi kontekst obrane toga kraja, osnivanje ZNG RH i kasniji razvoj HV-a.


Sljedeće smo otišli zapaliti svijeće kod spomenika nakon čega su nas stručne osobe vodile kroz muzej na otvorenom i unutar muzeja.


Rekli su nam šta se na tim lokacijama događalo za vrijeme Domovinskog rata i kako je nastala ideja o osnutku muzeja te pomoći MHB-a za dovođenje u današnje stanje.


Iza obilaska muzeja u konferencijskoj dvorani unutar muzeja smo održali sastanak te razgovarali o osnutku ZNG RH iz policijskih postrojbi te kasnijem razvoju HV-a i domobranskih postrojbi.


Razgovarali smo i o obrani Vukovara te o značajnijim akcijama u Domovinskom ratu, obrana Karlovca i okolice, stradanju civila u tom dijelu bojišta, VRO ORKAN 91 i oslobađanju Miljevačkih sela 1992. godine.
Obavili smo i radni sastanak te dalje na drugom mjestu u opuštenijoj atmosferi razrađivali daljnje aktivnosti i imali zajednički objed.


Uslijedio je povratak kući u večernjim satima.