Veličanstveno obilježen Dan osječkih branitelja, 32. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG RH i Dan dragovoljca OBŽ-a

Jučer, dana 28.6.2023. godine veličanstveno je obilježen Dan osječkih branitelja, 32. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG RH i Dan hrvatskog dragovoljca OBŽ-a.

Centralni događaj bio je mimohod koji je okupio zastave svih ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Svečani mimohod je krenuo sa središnjeg osječkog trga Ante Starčevića, a zaustavio se kod Kapelice Majke Božje Kraljice Mira. Na tom svečanom mjestu, vijenci su položeni i svijeće upaljene kako bi se odala počast za 1730 osoba koje su izgubile svoje živote tijekom Domovinskog rata u Osijeku, uključujući 1327 branitelja i 403 civila.

Mimohodu su se pridružili ne samo osječki dragovoljci i branitelji, već i sve udruge koje su proizašle iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske i policije, vatrogasne postrojbe, učenici osječkih srednjih škola te brojni drugi uzvanici i građani koji su odlučili pružiti podršku i odati počast žrtvama Domovinskog rata, kao i duboku zahvalnost za njihovu hrabrost. Značajno je za istaknuti da su se po prvi puta obilježavanju pridružili i pripadnici 122. đakovačke brigade i 106. oraške brigade HVO-a čime potvrđujemo svoj rad na širenju suradnje i prepoznavanju važnosti zajedničke borbe za slobodu.


Ova svečanost nije samo obilježavanje nama važnog povijesnog trenutka, već je i izraz dubokog poštovanja prema hrabrosti i žrtvama koje su podnijeli branitelji i civili tijekom Domovinskog rata. Okupljanje različitih postrojbi, udruga i institucija simbolizira jedinstvo i zajedničku posvećenost očuvanju sjećanja na te događaje.

U skladu s obilježavanjem 32. obljetnice osnutka 106. Osječke brigade ZNG-a, u 21 sat pripadnici Kohorte u znak poštovanja prema ovoj važnoj obljetnici, upalili su ukupno 32 baklje na Osječkom pješačkom mostu, čime su stvorili snažan vizualni prikaz odavanja počasti.

Ovakvo svečano obilježavanje snažan je podsjetnik na važnost obrane slobode, zajedništva i solidarnosti u teškim vremenima.

Hvala svima na sudjelovanju u obilježavanju ovog velikog dana za sve nas i što ova slika zajedništva, ljubavi, podrške i jedinstva odlazi u svijet kao inspiracija i primjer jedinstva koje trebamo njegovati u našem društvu.