23.8.2024. godine – Đuro Podboj prije 33 godine izgubio život braneći odašiljač Belje od agresora tijekom Domovinskog rata

23.8.2024. godine s pijetetom smo se prisjetili hrabrosti i žrtve našeg kolege, Đure Podboja, koji je prije 33 godine izgubio život braneći odašiljač Belje od agresora tijekom Domovinskog rata.

Đuro Podboj bio je pravi heroj koji je do posljednjeg daha branio odašiljač na kojem je radio, a koji danas ponosno nosi njegovo ime. Odašiljač Belje, zbog svog strateškog položaja, bio je ključan za emitiranje informativnog programa na području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine. Prekidom signala, mnogi stanovnici ovog dijela Hrvatske ostali bi bez prijeko potrebnih informacija u trenucima kada su one bile od presudne važnosti za obranu zemlje.

Unatoč okupaciji i razaranju, sustav Odašiljača i veza uspio je neprekidno odašiljati radijske i televizijske programe Hrvatske radiotelevizije, čime je spriječena informativna blokada. Ova hrabra borba osigurala je pobjedu i na medijskom frontu, a naš suborac Đuro dao je za to najvrjednije što je imao, svoj život.

Njegova žrtva nikada neće biti zaboravljena, a njegovo ime zauvijek će biti upisano u povijest naše borbe za slobodu.

Počivaj u miru, Đuro.

22.8.2024. godine, u Dardi – svečano otkrivena spomen-ploča posvećena dvojici poginulih pripadnika osječke specijalne policije “Orao”

Dana 22. kolovoza 2024. godine, u Dardi je svečano otkrivena spomen-ploča posvećena dvojici poginulih pripadnika osječke specijalne policije “Orao”, Darku Kušiću i Mili Grbešiću, čime je obilježena 33. godišnjica njihove tragične pogibije. Ovaj čin sjećanja predstavlja važan podsjetnik na događaje iz 22. kolovoza 1991. godine, kada su Kušić i Grbešić, zajedno sa svojim kolegama, zarobljeni u zgradi Osnovne škole Darda tijekom napada snaga tzv. JNA i lokalnog srpskog stanovništva. Dok su njihovi kolege kasnije razmijenjeni, Grbešić i Kušić su, nažalost, izgubili život u zarobljeništvu. Spomen-ploču su otkrili Ivuša Kušić, majka Darka Kušića, i Marko Pole, bivši policajac i ratni zarobljenik. Svečanom otkrivanju spomen ploče nazočili su te svijeću pred istom upalili i predstavnici Udruge veterana 106. brigade Osijek. Hvala svima koji su došli iskazati poštovanje i zahvalnost stradalim hrvatskim braniteljima.

Dan sjećanja na zatočenike srpskih logora – 14.8.2024.

Dana 14. kolovoza 2024. godine, u Nemetinu je održan Dan sjećanja na zatočenike srpskih logora. U tišini i dostojanstvu, s početkom u 10:00 sati, okupili smo se kako bismo odali počast i sjećanje svim onim hrabrim ljudima koji su prošli kroz neizmjerne patnje u srpskim logorima tijekom Domovinskog rata.
Ovaj događaj još jednom nas je podsjetio na važnost zajedničkog sjećanja i solidarnosti u očuvanju istine o strahotama koje su zadesile naš narod. Hvala svima koji su nazočili ovome događaju i koji će uvijek nositi u srcu sjećanje na one koji su pretrpjeli neizmjernu bol.

Obilježavanje 33. obljetnice od nastanka Hrvatske policije i stradavanja prvih Hrvatskih policajaca na području Baranje te 28. godina od povratka u matičnu policijsku postaju – 13.8.2024.

Obilježavanje 33. obljetnice od nastanka Hrvatske policije i stradavanja prvih Hrvatskih policajaca na području Baranje te 28. godina od povratka u matičnu policijsku postaju započelo je 13. kolovoza 2024. godine Svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Crkvi svetog Martina u Belom Manastiru. Nakon Svete mise kod spomen obilježja ispred Policijske postaje Beli Manastir članovi obitelji poginulih, njihovi suborci, predstavnici Policijske uprave Osječko-baranjske, Predsjednika RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Grada Belog Manastira i baranjskih općina te braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće u čast svim poginulim i umrlim policajcima. Istom su nazočili i predstavnici Udruge veterana 106. brigade Osijek te se dostojanstveno pridružili obilježavanju ovih velikih događaja.