21.-28.5.2024 – 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Marijansko svetište Lourdes

30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Marijansko svetište Lourdes u Francuskoj predstavlja značajnu manifestaciju koja se održala od 21. do 28. svibnja 2024. godine. Tijekom ovog događaja, hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci su se pridružili 64. Međunarodnom vojnom hodočašću (64. PMI). Sudjeluje preko 14 tisuća hodočasnika iz više od 40 država iz raznih strana svijeta.

Hodočašće je pokrenuto inicijativom nekoliko vojnih kapelana u duhu pomirenja i jačanja mira između dotadašnjih zaraćenih strana, Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je nakon završetka Drugog svjetskog rata, a ideja pomirenja i izgradnje trajnog mira ubrzo je postajala sve snažnija i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine, Vojno hodočašće poprimilo je međunarodni karakter.

Naš član Udruge, Vladimir Pongrac, stožerni narednik, kao naš predstavnik prisustvovao je ovom veličanstvenom obilježavanju.

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 1993. godine. Organizacija ovog hodočašća tradicionalno je povjerena Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj, uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.