22.9.2023. – 141 godina od tragedije u kojoj je život izgubilo 26 husara iz 15. husarske pukovnije

Prošla je 141 godina od tragedije u kojoj je život izgubilo 26 husara iz 15. husarske pukovnije. Tim povodom, Udruga 106. brigade ZNG RH i Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata OBŽ uz potporu Osječko – baranjske županije organizirala je tradicionalnu komemoraciju, koja se održala danas, 22. rujna kako bismo odali počast ovom događaju.


Komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kao i predstavnici Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije (KUBIS), te članovi braniteljskih udruga. Također su bili prisutni vojni izaslanik i konzul Republike Mađarske, kao i predstavnici mađarske manjine i mađarskih udruga.


Uz predstavnike husara i Počasnu sokolsku gardu Osijeka Hrvatskog sokola Osijek položeni su vijenci kod kapelice Kraljice Mira u čast hrvatskim braniteljima, a pred obeliskom u čast pripadnicima 15. husarske pukovnije.

U prostoru studentskog Campusa održana je kratka prezentaciju vezana uz oslobađanje vojarne.

Ovim događajem želimo dostojanstveno i s poštovanjem obilježiti ovu važnu obljetnicu i odati počast hrabrim husarima naglašavajući važnost i poštovanje prema spomenutoj tragediji husara.