Obilježavanje obljetnice 28. lipnja – Dan osnutka 106. brigade ZNG RH, Dan hrvatskih dragovoljca OBŽ-a i Dan osječkih branitelja

TEKST: Darko Pejić (Glas Slavonije)

https://www.glas-slavonije.hr/497468/3/Branitelje-Osijeka-odlikovala-je-najveca-hrabrost-u-obrani-RH

FOTO: Glas Slavonije i vlastite fotografije

U Osijeku je u utorak bilo vrlo svečano, a grad je odisao ponosom – obilježen je Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije te 31. obljetnica osnutka 106. brigade ZNG-a.
Baš kao i 1991. godine, kada su se nadljudskim naporima i srčanošću ljudi, kakve samo domoljublje odlikuje, branili Osijek i Hrvatska, zajedno su stali opet kao i 31 godinu ranije rame uz rame osječki branitelji, pripadnici 106. brigade…

Sila je to koja je najzaslužnija što je Osijek ostao nepokoreni grad, ali i što su oslobođena okupirana područja Hrvatske.

Postrojili su se kod spomen-obilježja Crvenom fići na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice te formirali svečanu kolonu od više stotina bivših gardista, policajaca, a kojima su se priključili i vatrogasci, Kohorta, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Osječani i brojni drugi ponosni na ratne dane provedene u Osijeku, koji je 1991. godine bio prva crta bojišta. Prošli su Vukovarskom ulicom, dijelom i u kojem su se “naganjali” i tenkovi i transporteri bježeći iz kasarne bivše JNA, sve do središta grada do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, odajući počast poginulim suborcima. U mimohodu su s braniteljima kročili i osječki gradonačelnik Ivan Radić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Na pijedestalu su vijence položili i svijeće zapalili gradonačelnik Radić sa zamjenicima Jasenkom Crnković i Draganom Vulinom, župan Anušić s dožupanima Matom Lukićem i Josipom Miletićem, pripadnici HV-a, policije, obitelji poginulih, predsjednik Udruge 106. brigade ZNG-a RH Dubravko Pancić sa suradnicima, Stipe Modrić, predsjednik Udruge veterana Vojne policije Osječko-baranjske županije i brojni drugi uglednici iz braniteljskih udruga i javnog života grada.

Osnutkom 106. brigade počela je vojno-formacijski organizirana obrana Osijeka i okolice i valja njegovati uspomenu na to doba.

U OBRANI GRADA I U DOMOVINSKOM RATU SMRTNO JE STRADALO/NESTALO 197 PRIPADNIKA NAŠE BRIGADE. Neka se ne zaboravi.

Odgovori