OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI I DAN BRANITELJA JOSIPOVCA

U utorak, 30. svibnja 2023. godine Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima iz Josipovca.

U ime Grada Osijeka vijenac je položio Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje i Boris Abičić, pomoćnik pročelnika za hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije. Obilježavanje je u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Josipovac, odnosno Odbora za branitelje koji je osnovan 2017. godine a čine ga dragovoljci Domovinskog rata, Ivan Majhen, predsjednik i članovi Slavko Merkaš, Stjepan Job i Miroslav Jularić pa se tako na njihov prijedlog uz Dan državnosti obilježava i Dan branitelja Josipovca koji su ove godine podržale i Župa sv. Josipa, Župa sv. Luke, Udruga 106. brigade ZNG RH a program su uveličali župni zborovi te KUD “Josipovac“ i Zavičajni klub „Zagorec“ uz nazočnost brojnih okupljenih mještana.

Uslijedilo je hodočašće ulicama Josipovca do križa krajputaša koji se nalazi uz Obilaznicu 106. brigade gdje je održana sveta misa,  zavjetni je to križ vojnika Josipovčanina koji se jedini preživjeli iz svoje postrojbe vratio kući u Prvom svjetskom ratu, u tadašnji Josephdorf, a 1940. godine mještani u čast i sjećanje podižu križ.Tijekom Domovinskog rata u uspostavi i obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u postrojbama Narodne zaštite, policije, ZNG-a i HV-a sudjelovali su brojni mještani, ukupno njih oko 700.

Dan uoči obilježavanja u središnjem josipovačkom parku na prijedlog Mjesnog odbora Josipovac postavljen je 16-metarski jarbol sa zastavom Republike Hrvatske.

Organizatori pozivaju mještane da i ubuduće zajedno podijele trenutak putovanja i duhovnog ispunjenja te stvaraju snažno zajedništvo koje nadilazi vrijeme i prostor a organizacija hodočašća predstavlja važan događaj za lokalnu zajednicu.