Obilježena 31. obljetnica okupacije Ernestinova i progonstva mještana dana 20. studenoga

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u Ernestinovu je u nedjelju obilježena 31. obljetnica stradavanja toga mjesta u Domovinskom ratu i progonstva mještana.  

Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja vijence su položila izaslanstva državnih, županijskih i općinskih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić zahvalila je svim hrvatskim braniteljima, koji su svojom žrtvom obranili Hrvatsku, i zbog kojih se moramo truditi u zajedništvu i slozi obnavljati ovo mjesto, kako bi mladima osigurali bolju budućnost, ali ih i učili istinskim vrijednostima Domovinskog rata.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je prije 31 godinu ovo bio najteži dan na ovom dijelu južne obrane Osijeka, jer je nakon okupacije Ernestinova, mjesto Laslovo ostalo u okruženju, a vodile se su se borbe za Antunovac i Ivanovac.

Istaknuo je kako je nakon okupacije Vukovara bilo jasno da dolazi trenutak kada će branitelji ovdje morati biti spremni na obranu te da je ključno bilo obraniti grad Osijek, u čemu su branitelji uspjeli, uz velike žrtve.

(Autor teksta: HINA)