Obilježena 31. godišnjica obrane i privremene okupacije Laslova u Domovinskom ratu dana 24. studenoga

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Laslovu je u četvrtak obilježena 31. godišnjica obrane i privremene okupacije toga mjesta, koje su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari.

Obrana Laslova od velikosrpske agresije trajala je 152 dana, sve do 24. studenoga 1991., kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja u kojem su bili nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova poginulo je 48 branitelja i civila.

Osim članova obitelji poginulih branitelja, vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstva županijskih i lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved rekao je da se još traga za 15 nestalih osoba iz Laslova te je zahvalio hrvatskim braniteljima iz Laslova na svemu što su učinili u obrani Domovine.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je kako se danas prisjećamo “enormne žrtve laslovačkih Mađara i Hrvata”, koji su tu živjeli u miru do 1991. godine. Ocijenio je kako nema boljeg mjesta od Laslova koje pokazuje značaj zajedništva Mađara i Hrvata.

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako je obrana toga mjesta trajala 152 dana, od 26. lipnja 1991., uz teške borbe od samih početaka sve do 20. studenoga, kada je okupirano Ernestinovo, a Laslovo ostalo u okruženju.

Unatoč okruženju, obrana je trajala sve do 24. studenoga, kada su se preostali branitelji i civili odlučili na proboj prema Osijeku, što je bio jedini izlaz, a iz okruženja je izašlo 267 branitelja i civila, istaknuo je Kočiš.

(Autor teksta: HINA)