Svečanost obilježavanja Vojno-redarstvene operacije “Bljesak” – 1. svibnja 2023. godine u Okučanima

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine s ciljem oslobađanja okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Operacija je započela u 5:21 sati istovremeno s tri smjera – istoka, sjevera i zapada, duž bojišnice koja se protezala na oko 80 kilometara. Hrvatske snage su izvršile snažne udare, presjekle okupirano područje zapadne Slavonije, slomile otpor neprijateljskih snaga i oslobodile Jasenovac, Okučane i Staru Gradišku.

U roku od manje od 32 sata, od 1. do 2. svibnja, hrvatske snage su oslobodile oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji “Bljesak” sudjelovalo je oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Nažalost, tijekom operacije “Bljesak” poginuo je 51 hrvatski branitelj, dok su 162 branitelja bila ranjena. Četvrtog dana operacije, u popodnevnim satima 4. svibnja, na Gavrinici iznad Pakraca, neprijateljske srpske snage bezuvjetno su se predale, što je označilo konačan poraz velikosrpske politike u zapadnoj Slavoniji.


U spomen na Vojno-redarstvenu operaciju “Bljesak” od 1. svibnja 1995. godine, u ponedjeljak 1. svibnja 2023. godine održana je veličanstvena svečanost u Okučanima.
Na ceremoniji se okupio državni vrh, predstavnici hrvatskih ratnih brigada i udruga branitelja te velik broj građana radi obilježavanja Vojno-redarstvene operacije “Bljesak” te odavanja počasti poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima.
Središnji dio obilježavanja održan je kod spomen obilježja Kristalne kocke vedrine. Svaka od 51 kocke simbolizira hrvatskog branitelja koji je poginuo ili umro od posljedica ranjavanja u VRO “Bljesak”. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, izvedena je hrvatska himna, pročitana su imena poginulih branitelja – svih tih hrabrih pojedinaca, koji su svoje živote žrtvovali za slobodu Hrvatske i vječno ostaju simbol časti i ponosa Domovini.

Kadeti su položili ruže na svaku Kristalnu kocku vedrine, a počast svim poginulima, nestalima i umrlim braniteljima koji su sudjelovali u ovoj veličanstvenoj akciji oslobađanja hrvatskog teritorija, odali su i naši Željko Kožul i Branko Vadlja predstavnici Zajednice udruga postrojbi ZNG RH.


Molitvu je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a nakon mise zadušnice, okupljeni su mogli vidjeti pokazne vježbe specijalnih snaga, specijalne policije, vojno-policijskih pasa i akrobatske skupine “Krila Oluje”.
Također, održan je i Memorijal bojnika Davora Jovića pod nazivom “Prvi za Hrvatsku 2023.” s natjecateljima iz Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova.