Tribina udruge Branitelj pomaže branitelju

Dana 12. listopada 2022. u Veteranskom centru održana je tribina Branitelj pomaže branitelju na koju smo se odazvali i gdje ispred naše Udruge, ali i Odbora za branitelje grada Osijeka i KUBIS-a, stajao dopredsjednik Dubravko Pancić.

  • U Veteranskom centru hrvatskih branitelja u Osijeku  jučer je održana javna tribina sa stručno edukacijskim dijelom o zdravstvenoj, psihološkoj i palijativnoj pomoći hrvatskim braniteljima. Tribinu pod nazivom „Uz heroje do groba“ organizirala je Humanitarna udruga „Branitelj pomaže branitelju“ na čelu s predsjednikom udruge Željkom Miškulinom, a predavanja su održali liječnici i drugi stručnjaci koji se u svom profesionalnom ili volonterskom radu bave ili susreću s navedenom tematikom, od stručnjaka s Medicinskog fakulteta iz Osijeka i Zagreba, KBC-a Osijek, Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, Doma zdravlja Vukovar preko braniteljskih, veteranskih, volonterskih i drugih udruga do proizvođača medicinske opreme i drugih. Na tribini su sudjelovali i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić. (izvor: OBŽ; Radio Našice)
  • Špiro Janović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, naglasio je da je njihova uloga, uz očuvanje onoga što Domovinski rat jest, a to je temelj hrvatske državnosti, i hrvatskim braniteljima omogućiti život dostojan čovjeka, naročito u svjetlu činjenice što je to populacija koja stari i koja ima znatno više zdravstvenih problema u usporedbi sa svojim parnjacima u dobi i spolu. “Prosječna dob hrvatskog branitelja je 56 godina, no, na žalost, to se mijenja jer oni koji su stariji umiru, a njihove su zdravstvene tegobe veće nego onih u generalnoj dobi. Zbog starosti hrvatskih branitelja problemi vezani uz palijativu tek nas čekaju, zbog čega je važno krenuti na vrijeme. Mi već danas imamo branitelje kojima je potrebna palijativna skrb, ali ne u toj mjeri u kojoj će to biti za pet godina”, naglašava, dodajući da se u skladu s tim fokus s trenutačnih aktivnosti razvoja klasičnih veteranskih centara rehabilitacijskog tipa kao što su centri u Šibeniku, Sinju, Petrinji, Daruvaru usmjerava k ustanovama za trajnu skrb, koju bi se omogućilo braniteljima za koje se obitelji ne mogu brinuti ili koji nemaju mogućnost smještaja. (izvor: Glas Slavonije)

Mediji i izvori:

http://www.glas-slavonije.hr/505839/1/Populacija-s-najvise-zdravstvenih-tegoba

https://radio.hrt.hr/radio-osijek/vijesti/tribina-udruge-branitelj-pomaze-branitelju-10122058