Obilježavanje 28. lipnja – Dan 106. brigade ZNG RH, Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskog dragovoljca

Dan 106 .brigade ZNG RH, Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije, obilježen je skromno zbog preporučenih mjera Covida-19. 

Obilježavanje 28. lipnja započelo je u 9 sati svečanim otkrivanjem obavijesne ploče o imenovanju Južne obilaznice grada Osijeka u Obilaznicu 106. brigade ZNG RH. Svečanom otkrivanju osim izaslanstava braniteljskih udruga nazočili su izaslanik Ministra hrvatskih branitelja g. Antun Blažević, predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada, policije i hrvatske vojske. Ploču i cijelu obilaznicu posvetio je fra Josip Vukoja iz župe Svete Obitelji Juga 2.

https://youtu.be/m98OCrQcWXM

Obilaznica 106. brigade ZNG RH dužine je 23 km i dio je državne ceste D2, koja ide od Varaždina do Iloka. Velikim dijelom njene trase naročito njenim istočnim dijelom išla je prva crta obrane grada Osijeka, što je glavni razlog naše želje za njenim preimenovanjem.

Ovim događajem završili smo projekt koji je započet 2016. godine, za koji smo imali potporu Župana, Gradonačelnika, Predsjednika Gradskog vijeća, no gradska administracija i pojedini pročelnici nisu podržali našu inicijativu, te se stoga proces koji traje par mjeseci odužio 4 godine.  Žao nam je što smo odustali i što administracija nije prepoznala naziv Avenija 106. brigade i pristali na kompromis obilaznice. Naime, za pretpostaviti je da će se grad širiti prema jugu čime bi naša Avenija postala prometna žila kucavica grada, a funkcija „obilaznice“ bi se zaboravila.

Nakon ovoga predstoji nam provođenje 2. faze, a to je hortikulturalno uređenje obilaznice.

Sve planirane sportske i ostale aktivnosti suspendirane su osim malonogometnog turnira na Filipovici i biciklističkog maratona Virovitica-Osijek.

Odgovori